Instagram Çekiliş Nasıl Yapılır?
İçindekiler

Instagram Çekiliş Nasıl Yapılır?

Instagram çekiliş birçok insanı yakından ilgilendirir. Çekiliş sayesinde daha çok takipçi sayısına kavuşmak mümkün olabilir. Peki, Instagram çekiliş nasıl yapılır? İşte detaylar…

Instagram Çekiliş Ne Anlama Gelir?

Instagram çekiliş nasıl yapılır

Dijitalleşme ile beraber çeşitli sosyal medya uygulamaları insanların hayatında daha önemli bir yer edinmeye başlamıştır. Büyük kullanıcı kitlesi ile Instagram bu sosyal medya uygulamaları arasında önemli bir yerde bulunur. Instagram ile ürün satışı için normal pazarlama dışında başka bir kanal da kullanmak mümkün olur. Bu nedenle markalar, Instagram üzerinden marka tanınırlığını ve müşteri kitlesini arttırmak için çeşitli pazarlama stratejileri kullanır.

Güçlü bir sosyal medya hesabı oluşturmak bu konuda dikkat edilen ilk şeydir. Bunun için ilgi çekici içerikler oluşturmak markalar için önemlidir. Ayrıca çeşitli reklamlar ile marka bilinirliğini arttırmak mümkün olur. Bunun dışında en önemli yöntemlerden biri de çekiliş yöntemidir. Çekiliş ile markanın etkileşimi ve bilinirliği arttırılmak istenir. Bunun için markalar tarafından çekiliş yönteminin bilinmesi önemlidir. Instagram kullanıcılarının çoğunun en az bir markayı takip ettiği ve büyük bir pazar oluşturduğunu bilmek gerekir. Bu nedenle Instagram çekilişi gibi pazarlama stratejilerini doğru şekilde uygulayarak bu pazardan daha büyük bir pay almak söz konusu olur.

Instagram Çekiliş Nedir?

Instagram çekilişi, müşteri talebi olan bir ürünün belirli şartları yerine getiren müşterilere hediye edilmesi ile gerçekleşen bir pazarlama stratejisidir. Markalar için Instagram çekiliş yapmanın pek çok faydası bulunur. Özellikle marka bilinirliğini ve etkileşimi arttırmada çok etkili bir yöntemdir. Ayrıca Instagram çekilişleri ile farklı bir müşteri tabanına erişmek ve takipçi sayısını arttırmak daha kolay olur.

Instagram Çekiliş Yapmak Nasıl Olur?

Markaların bilinirliğini, etkileşimini ve takipçi kitlesini arttıran bir strateji olan Instagram çekilişlerinde dikkat edilmesi gereken pek çok şey mevcuttur. Dikkat edilmesi gerekenlerin başında yasal ve etik davranışlarına uygun olması gelir. Ayrıca çekilişe katılan kişilere karşı dürüst, net ve adil olmak şarttır. Instagram’da çekiliş yaparken bilinmesi gerekenler şu şekildedir:

1. Çekiliş Hediyesini Belirlemek

Daha dikkat çekici ve talep gören ürünlerin olduğu bir çekilişe olan ilgi daha yüksek diyebiliriz. Instagram çekilişinde verilecek hediyeyi belirlerken markalar kendi ürünleri ve hizmetleri üzerinden bir değerlendirme yaparak ilgi çekici bir ürünü Instagram çekiliş hediyesi olarak belirlemelidir. Talep az olan ürünlerin çekilişinden de birtakım sonuçlar alınması mümkündür. Ancak ilgi çekici bir ürün çekilişin daha olumlu bir sonuç vermesini sağlayacaktır.

2. Çekiliş Görselini Hazırlamak

Instagram çekiliş sonucunda hediye edilecek ürünün sade ancak dikkat çekici bir fotoğrafı çekiliş bilgilendirmesi postunda yer almalıdır. Bu fotoğraftan resimdeki ürünün ne olduğunu anlamak kolay olmalıdır. Bu şekilde ilgilenen müşterileri daha kolay bir şekilde çekilişe dahil etmek mümkün olur. Fotoğraf çekiminde de dikkat edilmelidir. Bunun için bu alanda ve görsel tasarımda iyi olan birinden yardım alınabilir.

3. Çekiliş Koşullarını Yazmak

Çekilişin koşulları markadan markaya değişiklik gösterebilir. Instagram çekiliş koşulları, markanın çekilişi gerçekleştirme amacına bağlı olarak seçilmelidir. Instagram çekilişlerindeki koşullar genel olarak yorum yapmak, gönderiyi beğenmek, takip etmek, bir arkadaşı etiketlemek ve profili paylaşmak şeklinde olmaktadır. Bu koşulları çekiliş gönderisinin altına net ve anlaşılır bir şekilde yazmak gerekir. Koşullar hakkında bilgi verirken süslü bir dilden ziyade sade bir dil tercih edilmelidir. Ayrıca çekilişe katılmak için katılımcılardan pek çok talepte bulunulmamalıdır.

4. Çekilişin Reklamını Yapmak

Instagram üzerinde marka bilinirliğini ve etkileşimi arttırmak markaların birincil hedefleri arasında yer almaktadır. Instagram çekiliş ürünü, görseli ve koşulları belirlendikten sonra reklamlar ile daha fazla kişiye ulaşmaya çalışmak gerekir. Bunun için tanıtım ve pazarlama hamleleri doğru şekilde yapılmalıdır.

5. Çekiliş Başlangıç ve Bitiş Saatlerini Belirlemek

Çekilişin başlangıç ve bitiş saatleri net bir şekilde belirtilmelidir. Çekiliş süreci, markadan markaya ya da çekilişten çekilişe değişiklik gösterebilir. Yüksek talep gören ürünlerde kısa çekiliş süreleri belirleyerek kısa sürede yoğun bir etkileşim oluşturulabilir. Genel olarak çekilişlerin süresi 1 ile 14 gün arasında tutulabilir. Instagram çekiliş süresini aşırı uzun tutmamaya dikkat edilmelidir.

6. Çekiliş Programı Bulup Kayıt Olmak

Instagram çekilişlere katılım oranları çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Yine de çekilişlere genellikle yoğun bir katılım olduğunu söyleyebiliriz. Bu kişiler arasında koşulları sağlayan ve kazanan kişileri belirlemek zor ve zaman alıcı bir iş olacaktır. Bu nedenle markaların araştırıp kendileri için en uygun çekiliş sitesine üye olması gerekir. Instagram çekiliş siteleri ile tüm katılımcıların bilgilerini hızlı bir şekilde analiz etmek ve kazananı belirlemek daha kolay bir süreç olmaktadır.

7. Çekiliş Sonucunu Açıklamak

Instagram çekilişlerinde güvenilir ve adil olmak marka ismi için önemlidir. Bu nedenle çekiliş sonuçlarında açık olunmalıdır. Katılımcıların şüphesini önleyecek sağlam adımlar atılmalıdır. Bunun için çekiliş sürecini canlı yayınlamak gerekir. Ayrıca bu canlı yayını sonradan paylaşarak katılımcıların incelemesine izin verilmelidir. Bu sayede katılımcılar için güven sağlayan bir sonuca ulaşılabilir. Ayrıca kazanan listesinin, asil ve yedek kazananların net bir şekilde açıklanması gerekir.

Instagram Çekiliş Yapmanın Faydaları

Instagram çekilişleri düzenlemenin markalar üzerinde pek çok katkısı bulunur. Markaların yanı sıra bireyler kendi kişisel hesaplarını büyütmek için de bu yönteme başvurmaktadır. Güçlü bir pazarlama tekniği olan Instagram çekilişlerinin faydaları şu şekildedir:

·         Takipçi Sayısını Arttırmak: Doğru ürün ve doğru pazarlama stratejileri ile yapılan Instagram çekilişleri ile markaların ve bireylerin takipçi sayılarını arttırmaları pratik olur. Bunun nedeni çekilişler ile etkileşim miktarının arttırılmasıdır. Ayrıca Instagram çekiliş koşulları da bunda etkili olur.

·         Etkileşimi Arttırmak: Instagram çekilişlerinin koşulları genellikle etkileşimi arttırmaya yönelik olan yorum yapma, beğenme, takip etme ve paylaşma gibi koşullara sahiptir. Ayrıca Instagram çekilişleri için reklamlar da verilebilir. Bu sayede markaların ve kişilerin etkileşimlerini arttırması mümkün olur.

·         Marka Büyümesini Hızlandırmak: Instagram’da bir markanın büyümesinin ana faktörü takipçi kitlesi ve aldığı etkileşim ile alakalıdır. Daha yüksek takipçi ve etkileşim ile daha yüksek satışlara sahip olunur. Bu sayede markanın büyümesi hızlandırılmış olur.

·         Sadık Müşteri Tabanı Oluşturmak: Instagram çekilişleri ile sadık bir müşteri tabanı oluşturmak veya olan müşterilerin sadakatini arttırmak söz konusu olur. Bunun çekilişin doğru ve adil bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir.

·         Marka Bilinirliğini Arttırmak: Marka bilinirliğinin işletmeler için büyük bir önemi vardır. Müşteriler için bu durum güvenilirlik anlamına gelmektedir. Instagram çekilişleri ile daha geniş bir kitleye ulaşmanın yanı sıra markanın bilinirliğini de arttırmak mümkün olur.

·         Müşteri Tabanını Genişletmek: Instagram çekilişlerinde yüksek etkileşim almak hedeflenir. Doğru bir şekilde gerçekleştirilen Instagram çekilişleri ile bunu sağlamak kolay olur. Instagram algoritması ve doğru hashtag ile keşfet üzerinde yer almak pratik bir hal alır. Bu sayede yeni bir müşteri kitlesine ulaşmak ve müşteri tabanını genişletmek gibi sonuçlar ortaya çıkar.

Instagram Kullanmanın Firmalara Faydaları

Instagram kullanmanın firmalar için pek çok faydası bulunur. Marka bilinirliğini arttırmak, etkileşimi arttırmak, geniş bir kitleye ulaşmak ve markaya olan güveni arttırmak bu faydalardan yalnızca bazılarıdır. Instagram kullanmanın markalara faydaları ile ilgili detaylar şu şekildedir:

1. Daha Geniş Bir Kitleye Ulaşma İmkanı Verir

Instagram, en çok kullanılan sosyal medya uygulamalarından biri olarak çok fazla aktif kullanıcıya sahiptir. Bu aktif kullanıcıların çoğu da bu uygulama üzerinden çeşitli markaları takip etmektedir. Bir Instagram hesabı kurarak ve bu hesabı doğru pazarlama stratejileri ile destekleyerek daha geniş bir kitleye ulaşmak kolaylaşır. Instagram hesabı sayesinde dünyanın herhangi bir yerinden bir insana ulaşılabilir ve hedef kitleye dahil edilebilir.

2. Marka Tanıtımı Yapma ve Marka Bilinirliğini Arttırma Fırsatı Verir

Çoğu müşteri için markanın bilinirliği ile güvenilirliği eş tutulmaktadır. Bu nedenle bir markanın gelişmek için bilinirliğini arttırması gerekmektedir. Bunun için Instagram gibi yüksek aktif kullanıcıya sahip sosyal medya uygulamalarını kullanmak en verimli ve hızlı yol olacaktır. Instagram üzerinde diğer markalar arasında öne çıkmak ve marka bilinirliğini arttırmak için doğru pazarlama stratejileri ile marka tanıtımı yapılmalıdır. Bunun için müşteri talebine uygun içerikler hazırlanabilir, Instagram çekiliş düzenlenebilir, reklam verilebilir ve kampanyalar düzenlenebilir.

3. Müşteriler ile İletişim Kurma Şansı Verir

Müşteriler için doğrudan iletişim kurabilmek bir güven sağlamaktadır. Karşılarında bir robot yerine bir birey olduğunu fark etmelerini mümkün kılmaktadır. Ayrıca çeşitli e-ticaret sitelerine nazaran daha hızlı bir şekilde iletişim kurma imkanı vermektedir. Doğrudan şekilde kurulan iletişim ile müşteri talebi doğrultusunda daha kolay ve verimli bir yol izlenebilmektedir. Ayrıca müşterilerin geri bildirimini de daha hızlı bir şekilde almayı sağlamaktadır.

4. Geniş Bir Kitle Üzerinden Pazar Araştırması Yapmayı Sağlar

Firmalar için arz ve talep durumları çok önemlidir. Gelecekteki gelişim yolları büyük oranda bununla ilgilidir. Bu nedenle doğru ve hızlı bir pazar araştırmasının gelecek stratejileri için büyük bir oranı vardır. Fotoğraf ve video gibi içeriklerin yayınlandığı bir platform olan Instagram ile anında müşteriler ile etkileşim kurulmaktadır. Ayrıca bu gönderilerin etkileşimini analiz ederek piyasanın talep ettiği ürünlere dair daha net bir sonuca varılabilir.

5. Rakip Firmaların Stratejilerini Analiz Etmeyi Sağlar

Instagram, bütün markaların kullanmayı seçtiği çok büyük bir platformdur. Buradaki aktif kullanıcı kitlesine ulaşmak adına pek çok marka Instagram üzerinden resmi hesap oluşturmuştur. Bu sayede Instagram üzerindeki gönderilere ve detaylara bakarak rakip firmalar üzerinde değerlendirmeler ve analizler yapmak mümkün olmaktadır. Rakip firmaların pazardaki hedef kitlesi genelde aynı olmaktadır. Bu nedenle bu rekabette öne geçmek için yapılan rakip analizlerinin büyük bir önemi vardır.

6. Ürün Pazarlaması Yapmak Mümkün Olur

Instagram’ın en büyük faydalarından biri, buradaki geniş kitleye ulaşmak için ürün pazarlaması yapma imkanı sunmasıdır. Instagram üzerinden çeşitli ürünlerin ilgi çekici görüntüsünü veya videosunu paylaşarak insanlara ulaşılabilir. Bu sayede Instagram üzerinde firma için sadık bir kitle oluşturulabilir. Ayrıca bu gönderiler ile müşterilerin taleplerine daha iyi geri dönüş sağlanabilir.

7. Firma Kazancını Arttırır

Doğru marka tanıtımı ve içerik üretimi ile Instagram üzerinden kazanç elde etmek ve hatta kazancı arttırmak gibi durumlar oluşabilir. Instagram, pek çok firmanın gözünde büyük bir Pazar olan çok geniş bir kullanıcı kitlesine sahiptir. Bu nedenle Instagram üzerinde doğru ürün pazarlama stratejileri ve reklamlar ile satışları arttırmak mümkün olur.

8. Kriz Durumuna Hızlıca Müdahale Etme İmkanı Verir

Markalar için kimi zaman olumsuz durumlar oluşabilmektedir. Bu durumlarda marka adının zedelenmemesi için en hızlı şekilde müdahale etmek gerekmektedir. Satış yapma imkanı vermesinin yanı sıra müşterilerle doğrudan iletişim kurma imkanı da veren Instagram ile kriz durumlarına hızlı bir tepki verilebilir ve başarılı bir kriz yönetimi gerçekleştirilebilir.

9. Strateji Geliştirmeyi Sağlar

Instagram’da paylaşılan içerikler için pek çok analiz programı bulunur. Bu sayede gönderilerin etkileşimlerini analiz ederek geleceğe yönelik stratejiler belirlenebilir. Müşteri talebi doğrultusunda yapılan bir ilerleme ile müşteri memnuniyeti yükseltilebilir.

Sipariş numaranızı giriniz
WhatsApp